5 juli 2022

WIJKPLATFORM NOORDOOST Wie zijn we?

Wie zijn we?
Wat zijn we?

Maar belangrijker nog wat doen we?

Wij zijn vrijwilligers uit alle buurten van Noordoost
We zetten ons in om Noordoost veiliger, groener, veiliger, kortom prettiger te maken voor zo veel mogelijke inwoners. We kunnen natuurlijk uren hierover praten, maar ik denk dat we  de kern zo goed beschreven hebben. Waar het nu om gaat is: wat doen we? Ik zal in het  kort proberen te beschrijven wat dat inhoudt. Sommige onderwerpen zijn opgelost en sommige zijn nog niet afgerond en krijgen aandacht:

 1. Alexander Numankade:
  Het veilig oversteken van zowel kind als fietser op de Alexander Numankade. Door de  lokale actie groep te ondersteunen en hen naar de juiste personen te leiden werd dit onderwerp een raads onderwerp. Een giga petitie met 1500 ondertekeningen heeft gezorgd dat er essentiële maatregelen getroffen werden, tegelijk met de aanleg van de nieuwe riolering. Dit ging samen met het aanbrengen van een 30km zone.
  → Dit is overigens GelukT → door wederkerigheid toe te passen → samenwerken
 2. De Wijk Brede Enquête:
  – In het kader van de verbreding van de “ bottom up” participatie hebben we het idee bedacht om een wijk brede enquête uit te gaan voeren. Wel met één groot verschil: we gaan deze enquête ook op buurt niveau uitvoeren. We gaan namelijk de buurtcomités vragen om vragen te bedenken en dan deze vragen aan hun eigen buurtgenoten voor te leggen.
  – het tweede deel wordt ingevuld met vragen, die door de mkb’ers van noordoost bedacht worden (midden klein bedrijf),de ruggengraat van onze maatschappij en 75% van alle banen. Hoe kunnen wij hen helpen en meer lokale banen realiseren.
  – het derde deel wordt door een groep bewoners opgepakt: zij gaan verschillende thema vragen bedenken, zodat wij als wijkplatform beter weten waar we onze energie kunnen richten.
 3. Openbaar vervoer:
  Toen de provincie veel lokale lijndiensten wilde schrappen, heeft het wijkplatform allerlei partijen gemobiliseerd om bezwaar aan te tekenen. We zijn o.a. naar het provinciehuis gegaan, hebben met veel politici gebeld, ze uitgenodigd en aan ze uitgelegd: je kunt niet tegen mensen zeggen “weg met de auto” en tegelijkertijd het openbaar vervoer uithollen. Door gezamenlijk op te trekken en deze ironische en onwerkbare situatie  toe te lichten in het grootste gedeelte van de bezuiniging ingetrokken.
  → Dit is overigens GelukT → door wederkerigheid toe te passen → samenwerken
 4. Social Media Workshops
  Lokale democratie kan een helpende hand gebruiken, maar hoe geven we daar dan vorm aan. Dat kan het beste door buurtcomités te helpen om met hun buurtbewoners beter te kunnen communiceren. Zij moeten snel te bereiken en te vinden zijn etc.  Facebook en nieuwsbrief programma maker “Mailchimp” zijn onmisbaar om dit te realiseren. Wij hebben een gratis facebook en mailchimp workshop geregeld voor alle buurtcomités, verenigingen etc in Noordoost. Ook een call center helpdesk voor de vragen die erna komen → vooral dit deel is super belangrijk
 5. Wij gaan o.a. via de wijkbreed enquête, in elke buurt een ‘energiegroep’ opzetten. In Tuindorp bestaat ‘Warm Tuindorp’, zij zijn onze inspiratiebron. http://www.warmtuindorp.nl/wp/
  Wij willen zo’n energiegroep in elke buurt opzetten en zodoende de wijk op buurtniveau  met elkaar verbinden.
 6. Het Griftpark
  In ons Griftpark lopen op dit moment verschillende zaken niet meer samen. Er is onbegrip, oplopende emoties en ervaringen van overlast . Met veel hulp van raadsleden Bülent Isik & Martijn van Dalen kwam er een enorme boost energie om deze situatie aandacht te geven, wat veel in beweging heeft gebracht. Er wordt hard gewerkt aan een onderzoek door de Gemeente en er wordt hard gewerkt om de verschillende partijen  bij elkaar te brengen door de veiligheidsadviseur Lonneke van Doorn , adviseur van het wijkbureau Noordoost Maarten Grienberger en de leden van het Wijkplatform.
 7. De Gaard
  Bij de Gaard zijn na de verbouwing van het winkelcentrum verkeerstechnisch en logistiek een aantal, niet goed leefbare, situaties ontstaan in de achterliggende wijk. Er wordt veel overlast ervaren. Door aandacht van het wijkplatform en het in contact brengen met de juiste personen kunnen oplossingen worden aangedragen zodat de wijk haar veiligheid en leefbaarheid weer terug krijgt.

Dit is maar een deel van waar wij als vrijwilligers bezig mee zijn geweest over de afgelopen periode. Er zit niet zoveel onder al die verschillende website buttons want we hebben echt alle beschikbare uren gebruikt om te doen wat er gedaan moest worden. Wil je helpen? Wil je deelnemen? Ik kan direct zeggen dat er veel meer gaande is dan wat er boven net beschreven is.

Bel mij, voorzitter Christian Naethuys, of email natuurlijk, maakt niet uit hoe je me contacteert, maar doe het wel! Wij zijn inclusief en divers wat instelling en samenstelling betreft.Er is een plek bij ons voor ieder mens en als die plek er nu niet is, dan gaan we deze voor ‘jou’ maken… iedereen moet mee kunnen doen!

Christian Naethuys
06.84803219
c.naethuys@gmail.com

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.