1 juli 2022

Website SportUtrecht nieuwsbrief: update rondom het coronavirus

Beste Utrechtse sportvrienden,   

We leven op dit moment allemaal in een onzekere periode met maatregelen die op een ongekende manier ingrijpen in ons dagelijkse en werkende leven. Een periode die, zeker na de persconferentie van het kabinet van maandagavond, nog maanden kan duren. In deze onwerkelijke tijden willen wij jullie graag zo goed mogelijk blijven informeren en ondersteunen.

Wij hebben nauw contact met de gemeente Utrecht, stedelijke partners als Stichting JoU, Dock, Buurtteams en landelijke partners zoals NOC*NSF en Werkgeversorganisatie voor de Sport. Wij leggen daar de signalen neer die wij horen vanuit het werkveld zoals bijvoorbeeld financiële zorgen, verwachte inkomstenderving en zullen, daar waar wij kunnen, jullie belangen behartigen.

Laat ons dus horen wat er speelt en laten we contact houden op welke manier dan ook. Ook al is ons kantoor dicht, het team is telefonisch of per mail bereikbaar.

In deze nieuwsbrief kun je niet alleen meer lezen over de diverse onderwerpen over corona in relatie tot sport en de eventuele gevolgen, maar vind je ook de links naar diverse sites waar maatregelen genoemd worden waar je mogelijk een beroep op kunt doen.

Sterkte allemaal in deze periode, laten we ons houden aan de voorzorgsmaatregelen, en daar waar we kunnen, elkaar helpen.

 

Ronald Hennekes,

directeur SportUtrecht

Nieuw tekst blok.

 

Informatie en contact over Corona in relatie tot sport 

Op de website van SportUtrecht is een speciale pagina aangemaakt. Als er nieuwe informatie beschikbaar is, zullen wij dat delen op de hiervoor ingerichte pagina. Tevens vind je hier de meest gestelde vragen en antwoorden van NOC*NSF, Werkgevers in de Sport en links naar pagina’s van de gemeente Utrecht in verband met mogelijke financiële steun.

Onze buurtsportcoaches, beweegmakelaars en accountmanagers zijn allemaal telefonisch bereikbaar om vragen te beantwoorden, te klankborden of tips te geven. Maak daar ook gebruik van. Liever mailen? Mail dan naarinlichtingen@sportutrecht.nl, dit mailadres is speciaal voor deze periode ingericht.

 

Online spreekuur voor sportclubs

 

Door het coronavirus ligt in ieder geval tot 6 april de sport stil, zijn Utrechtse sportclubs gesloten en is samenscholing verboden. Daar ondervindt iedereen de gevolgen van. Jij als bestuurslid maar ook de sporter en de vrijwilliger. Het levert grote uitdagingen op die we samen te lijf willen gaan. In het nieuw opgezette online spreekuur willen we hierover met elkaar in gesprek op donderdag 2 april om 19.30 uur. Ben jij erbij?

De eerste editie van het online spreekuur staat in het teken van ondernemerschap in de sport. We gaan graag met elkaar in gesprek over de verschillende aspecten waar jij als bestuurder mee te maken hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan :

  • Welke kansen zijn er en kunnen we benutten?
  • Hoe houden we binding met leden en vrijwilligers?
  • Waar kunnen we iets voor elkaar betekenen?

Wij hebben zeker niet alle antwoorden, maar hopen door met elkaar in gesprek te gaan dat we samen tot oplossingen komen dan wel goede voorbeelden kunnen delen. De sportclubadviseurs begroeten jou graag donderdagavond 2 april bij de start van het online spreekuur.

 

 

 

 

Utrecht blijft in beweging – alternatieve dienstverlening
Onze collega’s zijn hard bezig om op andere manieren adviezen te geven bijvoorbeeld via filmpjes en webinars of documenten met tips over gezonde en vitale leefstijl. Deze sportieve filmpjes vind je onder Utrecht blijft in beweging. De adviezen van een aantal sportpsychologen hebben we hierverzameld. Heb je zelf nog leuke filmpjes? Deel ze vooral via info@sportstad-utrecht.nl of online via #sportutrechtinbeweging.

 

Nieuw tekst blok.
Nieuw tekst blok.

 

Maatregelen Gemeente Utrecht voor binnen- en buitensport en ondernemers 

De Nederlandse regering heeft op 23 maart de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus aangescherpt. Voor de sport betekent dit dat er tot 1 juni geen vergunning plichtige festivals, evenementen en toernooien mogen worden georganiseerd. Alle andere maatregelen waaronder het verbod om sport- en fitnessclubs (sportaccommodaties en sportinrichtingen), zwembaden, sporthallen en sportvelden, open te stellen, geldt nog steeds in ieder geval tot en met 6 april. NOC*NSF is met het ministerie van VWS in overleg wat één en ander praktisch betekent, bijvoorbeeld voor sporten in de buitenruimte en voor de competities. Tevens heeft NOC*NSF door de ingeschatte negatieve financiële impact van de genomen maatregelen voor de Nederlandse sportsector met en namens de Nederlandse sportsector een oproep aan het kabinet gedaan om een noodfonds in te richten. (Bron: NOC*NSF). 

Dinsdag heeft Premier Rutte aangegeven tijdens een persconferentie dat het grote pakket van maatregelen dat tot 6 april geldt, op dinsdag 31 maart wordt besproken in het kabinet. Daarna wordt bekend gemaakt hoe we verder gaan na 6 april met de sportaccommodaties en –inrichtingen.

Binnensportverenigingen 
Naar aanleiding van de maatregelen heeft de gemeente Utrecht actief alle gehuurde gemeentelijke accommodaties gratis geannuleerd voor de binnensportverenigingen die in deze weken nog reserveringen hadden lopen. De gemeente heeft de betrokken partijen hierover geïnformeerd en zij kunnen een creditnota verwachten.

Huur je een accommodatie die niet in beheer is van de Gemeente*, neem dan contact op met de verhuurder en bespreek samen wat de mogelijkheden zijn. Mochten er problemen zijn laat het ons dan weten.

Buitensportverenigingen 
Voor de buitensportverenigingen die accommodatie huren van de gemeente (sportvelden en atletiekbanen) wordt nog gekeken op welke wijze men deze verenigingen tegemoet kan komen. Dit zal ook afhankelijk zijn van de maatregelen die het kabinet na 31 maart bekend zal maken. Zodra hier meer over bekend is, wordt dit ook gecommuniceerd.

Ondernemer in de sport 
Veel Utrechtse bedrijven, ondernemers en ZZP’ers ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. De gemeente treft maatregelen om die zoveel mogelijk te verzachten. Op de website van de Gemeente Utrecht is een speciale pagina ingericht voor ondernemers en coronavirus. Hier leest u wat de gemeente precies doet en welke instanties nog meer helpen. Op landelijk niveau wordt dus door diverse partijen (NOC*NSF, Ministerie VWS, VSG e.a.) gewerkt aan een mogelijk noodfonds, maar daar is op dit moment niet meer over te melden.

* Sportcomplex Hercules, Sportcentrum Olympos, Sporthal Lunetten, Sportcentrum Oudenrijn, De Vechtsebanen en David Lloyd Club

 

Buurtsportcoach regeling Tranche II 
De deadline voor sportclubs om een aanvraag in te dienen via het aanvraagformulier blijft staan op 31 maart. Indien je als club wel een aanvraag wilt doen, maar het vanwege omstandigheden niet lukt om dit voor de deadline te doen, neem dan contact op met je beweegmakelaar in het werkgebied waar de sportclub gevestigd is. Informatie over de buurtsportcoachregeling is te vinden op: https://www.sportutrecht.nl/buurtsportcoachregeling/. 

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.