5 juli 2022

We gebruiken minder energie, en duurzame stroom wint het van kolen


Ondanks de wereldwijde ontwrichting blijft het klimaat baat hebben bij de pandemie. In Nederland verbruikten we in het tweede kwartaal 1,8 miljard kilowattuur minder elektriciteit. Ook is de productie van duurzame stroom nu groter dan die van vervuilende stroom uit kolen. Dat blijkt uit de nieuwste energiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energietransitie-business/34625/duurzame-elektriciteit-cbs  

09-09-2020 15:22 | DOOR: MARC SEIJLHOUWER

Het elektriciteitsverbruik in het tweede kwartaal lag 7 procent lager dan in 2019. De coronacrisis speelde hierbij een belangrijke rol: de industrie lag bijvoorbeeld plat en kantoren waren dicht. Ondanks het hogere elektriciteitsverbruik thuis, blijkt het totale verbruik toch lager te liggen. Dat de industrie klappen kreeg, blijkt ook uit andere recente CBS-cijfers: de productie van deze sector daalde in juli met 6 procent.

Steenkool gaat ten onder

Aan de productiekant is er ook goed nieuws: de hoeveelheid elektriciteit uit steenkool daalde hard sinds het begin van de pandemie. Ondertussen neemt de opwek van duurzame elektriciteit gestaag toe. Mogelijk speelt het lagere verbruik ook een rol: een steenkoolcentrale kan stilgelegd worden bij mindere vraag, terwijl duurzame productie meer afhankelijk is van zon en wind dan van de vraag.

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.