7 juli 2022

Tegel eruit, plant erin!

Tegel eruit, plant erin!

 

Tuinvereniging Groei & Bloei organiseert in samenwerking met Intratuin op 23 maart weer de succesvolle actie van: neem zelf een steen uit je tuin mee en hier krijg je gratis twee planten voor terug! Op deze dag kun je tussen 10 en 15 uur bij Intratuin Leidsche Rijn en Koningsweg terecht bij de stand van Groei en Bloei Utrecht.

Het is belangrijk voor onze natuur dat tuinen groener worden. Met Operatie Steenbreek (#Steenbreek actie) willen wij iedereen in Nederland enthousiasmeren om de tuin te vergroenen. Met kleine, lokale initiatieven maken we het verschil. Deze actie wordt onder andere ondersteund door het IVN, instituut voor natuureducatie en duurzaamheid en Utrecht Natuurlijk (#waterproof030).

 

Waarom is Operatie Steenbreek belangrijk voor de natuur?

In een tuin met allemaal stenen kan het regenwater niet de grond in zakken naar het grondwater. Het weer wordt extremer. Bij zware regenval kunnen de putten het water niet aan en krijgen we overlast van rioolwater op straat. Bij extreme warmte en droogte is het in ‘stenen’ tuinen veel heter, want planten verdampen water waardoor het koeler wordt. Door de hitte zijn afgelopen zomer zijn veel bomen dood gegaan doordat er te weinig water in de bodem kon komen.

Mede door de ‘verstening’ van de tuinen (en het gebruik van insecticiden) is in de afgelopen 25 jaar 75% van de bijen, vlinders en andere insecten uit onze omgeving  verdwenen. En er zijn zelfs soorten definitief verdwenen, bijvoorbeeld de hommelvlinder.

 

Ook een Informatieavond

Ook IVN, afdeling Vecht en Plassengebied wil zijn steentje (plantje) bijdragen en organiseert daarom op donderdag 16 mei om 20 uur in samenwerking met stadsecoloog Gitty Korsuize een informatieavond over Operatie Steenbreek.  (Locatie wordt later vermeld). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met marijkezoetelief@gmail.com.  Andere natuuractiviteiten kunt u vinden op www.utrecht.groei.nl en www.ivn.nl.

 

Dus Nu doen!

Maak gebruik van deze Groei en Bloei actie voor het welzijn van mens en

natuur én uw portemonnee! Twee plantjes per klant, maar meer stenen

inleveren juichen we alleen maar toe.

 

Facebooktwitterpinterest