1 juli 2022

Pluim voor de enige echte IVNer die al 40 jaar actief lid is

MARIJKE ZOETELIEF 40 JAAR IVN  

 

Ik werd verrast met een artikel in de Bres en gefeliciteerd met mijn 40 jaar lidmaatschap. Verrassend, want ik ben lid geworden toen ik de gidsencursus begon in 1994. Toch sta ik officieel bij het landelijk IVN bekend als lid vanaf 1980. Er moet iets fout zijn gegaan. 

Er is echter wel iemand anders al echt 40 jaar bij het IVN en dat mag niet onvermeld blijven.  En vandaar deze pluim.

Het gaat om Marijke Zoetelief. En ik denk dat we met zn allen bij Vecht & Plassen wel een beetje trots op haar mogen zijn. Haar kennis, enthousiaste en bruisende ideeën heeft menigeen al geïnspireerd. Ze is goed in het organiseren van natuurexcursies, -dagen, en -weekenden. Het wordt altijd wel een feestje!

 

In augustus 1980 meldde Marijke zich als 21-jarige bij het I.V.N. (toen nog met puntjes), afd. Haarlem e.o. Vermoedelijk is zij op 11 september 1980 als lid ingeschreven. Helemaal zeker is deze datum niet. Ze had net haar HBO botanisch analisteopleiding afgerond en vond het leuk om haar natuurkennis en verwondering over de natuur over te brengen op anderen. ‘Ik wil laten zien hoe mooi de natuur is, zodat we deze ook beter kunnen beschermen’. Na vijf keer te hebben meegelopen met een excursie, vonden andere IVN-ers dat ze ook al kon gaan gidsen. En zo ging het. Zoals ze zelf zegt: ik ben in het diepe gegooid. Naast de vele excursies die ze in de afgelopen 40 jaar heeft begeleid, zijn er ook bijzondere projecten die ze heeft georganiseerd, gevolgd of gevierd. Hieronder volgen er een aantal.

 

Zij heeft in 1985 een watertentoonstelling opgezet samen met het waterleidingbedrijf Amsterdam en ze zat namens het IVN in de milieuraad van de gemeente Heemstede. Vanaf 1987 tot en met 1990 ging ze elk jaar met peuters een paddenstoelentocht doen vanuit de peuterspeelzaal. Destijds was dit bijzonder en haalde het de krant in Heemstede. Daarnaast heeft zij een IVN scholenproject opgezet waarbij alle groep 7 leerlingen in Heemstede elk jaar een bosexcursie kregen onder leiding van natuurgidsen en/of een milieuwachter

 

Eind december 1990 zijn ze verhuisd van Heemstede naar Maarssen. In januari 1991 heeft ze zich aangemeld bij het IVN afd. Vecht & Plassengebied. Na enige tijd heeft ze samen met Thijs van de Werf een jeugdwerkgroep opgezet met natuurbelevingsactiviteiten waar elementen in zaten van Earth Education en het Bewaarde Land. Daarbij was er altijd als extra element bij de excursie een typetje, zoals een natuurheks, tovenaar, bosnimf of een wortelvrouwtje. 

 

Naast haar activiteiten voor het IVN Vecht & Plassengebied is Marijke vanaf 1994 ook excursieleidster voor het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en sinds 2005 tevens lid van de Poelenwerkgroep ’t Gooi om amfibieën te monitoren voor het RAVON

 

In 2004 was er een bijzonder project, namelijk een vijfdaagse BISEL cursus (over de relatie waterleven en waterkwaliteit) op Cyprus, betaald door de EU. Namens het IVN heeft Marijke samen met Herman Offereins en ondergetekende aan deze cursus deelgenomen, die geleid werd door professor De Pauw van de universiteit van Gent. In 2005 is haar 25-jarig jubileum tijdens de JP Thijssedag in het Griftpark in Utrecht gevierd. 

 

In 2008 jaar heeft ze de IVN waterwerkgroep voorgedragen voor de AGV Waterprijs met hun BISEL waterkwaliteitsonderzoek. Ze werden genomineerd en hebben de eerste prijs gewonnen, omdat dit innoverend was en speciaal bedoeld was voor de jeugd. Daarna werd in 2009 met de Poelenwerkgroep de derde prijs gewonnen van de AD-natuurprijs. De prijs werd toegekend voor de bescherming en monitoring van kamsalamanders en bedroeg  12.500, te besteden voor materialen en educatieve doeleinden. 

 

In 2010 heeft ze de pilot uitgevoerd van de IVN-Scharrelkids natuurmiddagen met (groot)ouders en kinderen om samen de natuur te ontdekken. 

In 2011 heeft Marijke samen met Herman Offereins namens het IVN op het Wereldcongres Biodiversiteit in Barcelona (!) een workshop gegeven over hoe je dit thema verwerkt in een IVN-natuuractiviteit. Dit is het enige wat ze binnen het IVN heeft gedaan wat buiten haar comfortzone lag, omdat ze dyslectisch is en die workshop in het Engels gegeven moest worden. Maar ja, ze wilde natuurlijk wel naar dat congres èn het is haar gelukt.

 

 

Sinds 2013 is Marijke ook actief met de landelijke campagne SlootjesdagenEen aantal workshops heeft ze in het land gegeven om andere afdelingen te inspireren. Vorig jaar is ook bij Koffietijd op RTL 4 aandacht besteed aan de IVN Slootjesdagen met een filmpje met Marijke. Sinds 2015 organiseren Lolke Stelwagen, Bert van der Tol en Marijke het IVN-natuuretmaal op boerderij Vredegoed. Later zijn Elke, Kees en Edith bij deze bijzondere activiteit betrokken, die bestaat uit allemaal leuke natuuractiviteiten, zoals slootjesonderzoek, poolstokspringen en natuurontbijt en ’s avonds bij het kampvuur uilen, vleermuizen en nachtvlinders spotten. In 2014 jaar Hebben Illy Poley en Marijke op de IVN-stand van de Floriade gestaan. 

 

Samen met André Roeffen hebben ze burgemeester Marc Witteman in vier uur tijd rondgeleid in de Molenpolder, de ‘mooiste natuurplek van Stichtse Vecht’.

 

Naast al het vorige is Marijke ook betrokken geweest bij het organiseren van een Natuurontbijt, Make a Wish IVN activiteit, het monitoren van het Tiny Forest Terwijde en met de zomerschool kids.

 

Marijke is nog lang niet klaar met haar natuuractiviteiten. Dus er komen zeker nog veel meer leuke en inspirerende ivn activiteiten!

Groeten,

Lolke Stelwagen

Nog maar 26 jaar IVN-gids bij

IVN Vecht & Plassengebied

Dank aan Leo Z. voor zijn inbreng in deze pluim.

 

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.