6 juli 2022

Petitie DE GAARD, verkeer

Geachte Bewoners van Tuindorp Oost en Noordoost,

Graag even uw aandacht voor het volgende:

De bewoners van het achterliggende (zuidelijke) woongebied van de Gaard vinden dat door de verbouwing van winkelcentrum de Gaard en met name de verplaatsing van de ingang van Albert Heijn midden in de woonwijk, zonder afdoende parkeerfaciliteiten, de veiligheid en leefbaarheid van onze woonomgeving ernstig wordt aangetast.

De achterliggende argumenten van deze petitie zijn de volgende:

1.Het creëren van een verkeersonveilige kruising van 3 wegen, die bij elkaar op een punt uitkomen. Er komen van 3 kanten auto’s, fietsers en voetgangers. Om de verantwoording alleen bij verkeersgedrag te leggen is wat kortzichtig. De gemeente is verantwoordelijk voor goede randvoorwaarden.

2.De enorme parkeeroverlast in de buurt. De nadruk hoort op het parkeerterrein aan de achterkant te liggen en niet in de wijk Tuindorp Oost. De overlast in de wijk door het parkeren links en rechts op de stoepen is niet meer te doen. Tuindorp Oost was een mooie, rustige, groene wijk en wordt nu gebruikt als parkeerterrein.

3.De ouderen in de Valetonflat, Cohenlaan en Boekelaan durven niet meer naar het winkelcentrum vanwege de verkeersonveilige situatie. Wij doen momenteel de boodschappen voor een aantal. Dit kan toch ook niet de bedoeling zijn aangezien zij van het loopje, kopje koffie en de sociale contacten in het winkelcentrum genoten. Ze kunnen niet met de rollators langs de auto’s die op de stoep staan (de hele dag door). De op- en afritten van de stoepen zijn geblokkeerd door auto’s. Ze blijven dus thuis.

4. De winkeliers hebben omzetverlies en klagen daarover. Iedereen die een pakje boter nodig heeft, zet zijn auto hier op de stoep en rent AH in en uit. Ze gaan dus niet verder shoppen in het winkelcentrum zoals de bedoeling oorspronkelijk was.

Wij zijn van mening dat deze situatie niet gaat verbeteren door de definitieve oplevering van het winkelcentrum, zoals wordt beweerd.

We hoeven geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd om te begrijpen dat wanneer de verkeersdruk via de Valetonlaan twee keer zo groot (waren 800 verkeersbewegingen en er zouden er 200 bijkomen; om de 5 minuten rijdt er een auto de wijk in over de Valetonlaan, dus dat is verdubbeld) is geworden en er dezelfde aantal parkeerplaatsen als daarvoor zijn, dat niet gaat werken. Mensen worden de wijk in geleid naar de ingang van AH (dat is de attractie die het allemaal veroorzaakt) en kunnen geen parkeerplaats vinden. Dan gaan ze dus op de stoep staan met het excuus dat ze zo weer terug zijn (en dat 100 keer op een dag). Als de Obbinklaan open is gaan ze ook daar weer op de stoep staan. Waarom moeten we nu wachten op iets wat volkomen duidelijk is en niet gaat veranderden door de oplevering van het winkelcentrum. 

Door het omdraaien van de verkeersstroom zal de verkeersdruk in deze wijk enorm afnemen. De bezoekers van het winkelcentrum kunnen dan naar de parkeerplaats aan de Kapteynlaan worden geleid. De Wevelaan wordt ook minder belast dan in de huidige situatie. 2 x zoveel verkeer de wijk Tuindorp Oost in wil zeggen ook 2 x zoveel de wijk uit (ook zeker via de Wevelaan). De Wevelaan zal dus minder belast worden omdat er alleen bewoners daar de wijk zullen ingaan. Dit is de reden dat deze petitie nu online staat. U kunt ondertekenen via de volgende link: https://tuindorpoostveilig.petities.nl

We hopen dat u gaat tekenen!!! Reacties op email: Tuindorpoostveilig@gmail.com

Namens verontruste bewoners,

Pia Kemper

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.