5 juli 2022

Meer vrijheid door meer zeggenschap door meer Democratie

Geachte heer/mevrouw Naethuys,

Wordt vriend van: https://meerdemocratie.nl/
https://meerdemocratie.nl/ik-doe-een-maandelijkse-donatie

Na de zomer staan we als Meer Democratie weer pal voor de democratie. Enkele maanden geleden kregen we veel antwoorden binnen van u op de vraag over hoe wij het doen en hoe wij zouden kunnen verbeteren. Op basis van dat onderzoek werken we nu aan een vernieuwde website, waarop we meer aandacht geven aan achterliggende verhalen over directe democratie, met meer uitleg over waarom het zo belangrijk is

Meer Democratie krijgt een nieuwe ‘look and feel’ zoals dat zo mooi heet. Hiermee proberen we ook onze achterban te verbreden, door thema’s te adresseren waarvan u hebt aangegeven ze interessant te vinden. Naast directe democratie en meer zeggenschap voor burgers gaan we aandacht besteden aan thema’s als polarisatie, betrouwbare informatie versus fake news, vrijheid van meningsuiting in een diverse samenleving en sociale (on)gelijkheid. De webinar serie ‘Hart voor democratie’ is een mooie plek daarvoor.

Qua concrete campagnes gaan we in de komende maanden in ieder geval werken aan lokale referenda. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing in maart 2022 gaan we aan de hand van een modelregeling voor het referendum en volksinitiatief partijen overtuigen om nieuwe en moderne referendummogelijkheden in te voeren. In tweederde van de Nederlandse gemeenten is nog geen mogelijkheid voor burgers om een referendum op te starten en dat kan niet zo blijven.

Landelijk houden we de vingers aan de pols bij de formatie. Na onze recente brief aan Rutte, Kaag en Hamer blijven we benadrukken dat een minderheidskabinet goed is voor de democratie, dat er een regeerakkoord op hoofdlijnen moet komen met daarin afspraken om de democratie te vernieuwen. Het landelijke referendumvoorstel moet aangepast worden (de torenhoge drempel moet eruit) en een nieuwe wet voor het kiezen van de burgemeester dient in gang te worden gezet.

Ook zullen we toezien en pushen dat er een parlementaire enquête komt over de coronawetten en waar deze de democratische rechten onevenredig onder druk hebben gezet.

Ontzettend veel dank aan iedereen die de laatste weken vriend is geworden, dankzij uw steun kunnen wij nog meer doen voor het versterken van de democratie. Wilt u ook nog vriend worden? Klik dan hier. Meer Democratie ontvangt geen subsidies en is de enige partij neutrale beweging voor meer zeggenschap; ons enige doel is om op te komen voor uw democratische rechten, en anders niets!

Met democratische groeten,

Niesco Dubbelboer
Arjen Nijeboer
Sasha Trifkovic

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.