1 juli 2022

Hoogleraar Maarten Steinbuch voorspelt een snelle verschuiving naar elektrisch rijden

UPS

Binnen nu en tien jaar verwacht Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven, een snelle verschuiving naar elektrisch vervoer in de breedste zin van het woord. De elektrische auto en fiets zijn er al, maar ook elektrische scooters, stepjes, driewielers en bakfietsen zijn in opmars. “Het wordt allemaal kleiner en elektrisch aangedreven zodat je in de stad mobieler bent en minder parkeerplek nodig hebt.”

09-09-2020 09:58 | DOOR: SANNE BODE

HTTPS://WWW.DUURZAAMBEDRIJFSLEVEN.NL/FUTURE-TRANSPORTMOBILITY/34601/TOEKOMST-MOBILITEIT-STEINBUCH#:~:TEXT=HOOGLERAAR%20MAARTEN%20STEINBUCH%20VOORSPELT%20EEN,BREEDSTE%20ZIN%20VAN%20HET%20WOORD.

Hoogleraar Maarten Steinbuch verwacht dat het over tien jaar raar is als iemand overweegt om een diesel of benzine personenauto aan te schaffen. “Die zijn op de tweedehandsmarkt dan niet veel meer waard.” Hij vindt het spijtig dat er voorlopig nog geen sloopregeling komt voor oude auto’s. “De overheid zou eigenlijk een premie moeten geven van zeg 2000 euro als je je oude auto inlevert. Op die manier kun je de aanschaf van elektrische auto’s verder stimuleren.”

Naast het personenvervoer verwacht Steinbuch dat ook het vrachtvervoer verder elektrificeert. “Maar daar gaan ook andere vormen een rol spelen zoals waterstof en milieuvriendelijkere varianten op benzine”, aldus de hoogleraar.

Noorwegen

Noorwegen is koploper op het gebied van elektrisch rijden. “Daar bestaat de verkoop van auto’s nu al voor 50 procent uit elektrische batterij auto’s, dat is hier ongeveer 13 procent.” Vanaf 2025 doet het land (nieuwe) fossiele auto’s volledig in de ban, in tegenstelling tot de Nederlandse regering dat voorlopig nog geen verbod heeft ingesteld. “De regering heeft gezegd dat het de verwachting is dat we in 2030 helemaal over zijn op elektrisch personenvervoer, maar niet dat de verkoop van nieuwe fossiele auto’s verboden wordt.”

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.