1 juli 2022

Groen, bomen, parken, bereikbaarheid, kwaliteit, normen etc.

Dit zijn punten waar de Wijkraad NoordOost zich vele jaren mee bezig heeft gehouden. Wat groen in de wijk betreft en hierbij bedoel ik in het bijzonder “zelf beheer” en hoe is dat tot stand gekomen? Jaren geleden, in een bijna vergeten college, was er een wethouder met voortschrijdend inzicht, daarmee verwijs ik  naar Robert Giesberts, hij was toen verantwoordelijk voor zowel groen als participatie. Deze man heeft alle Wijkraden aangespoord zich te verdiepen in allerlei onderwerpen, ‘ga de grenzen verkennen’ zei hij, ga naar de bewoners toe en vraag wat je namens hen op moet pakken. Zodoende is de Wijkraad NoordOost destijds aan de slag gegaan via een grote wijkraadpleging met allerlei onderwerpen, (deze zijn overigens nog te vinden op onze website).

http://www.wijkraadnoordoost.nl/wp-content/uploads/2014/10/Rapport-Wijkpeiling-Noordoost-2007-Niels2.pdf     2006 / 2007
http://www.wijkraadnoordoost.nl/wp-content/uploads/2014/10/Rapport-WRpleging-20071.pdf   2007 / 2008

Wij allemaal als leden van de wijkraad wilden zelf meer groen en we hoopten dat groen de grote winnaar zou worden. De geluiden die we hoorden waren positief voor de groene kant, maar we wilden niet dat men dacht dat we de resultaten naar onze eigen hand zouden zetten, vandaar het onafhankelijke bureau. Een ander punt wat aandacht behoefde  was kwaliteit dus niet alleen de hoeveelheid groen maar ook de locatie en inrichting daarvan.  Groen als berm tussen snelwegen werd toen door de gemeente als groen beschouwd maar niet door bewoners. Ga jij met je kinderen picknicken in berm tussen de snelwegen in?

Door de motivatie van Wethouder Robert Giesberts heeft de wijkraad het volgende advies uitgebracht aangaande zelf beheer wat tuinieren betreft. We hoeven niet te vertellen wat voor een  impact dat gehad heeft in de stad qua verbeterde lucht en meer groen in beeld, laat staan al het extra plezier dat een grote hoeveelheid  bewoners hierdoor heeft gekregen.

Het advies “Advies Wijkraad Noordoost Beheer Openbaar Groen 2006”
De reactie “Gemeentebericht – Reactie op Wijkraad Groen Advies 2006”

Ik citeer uit bovenstaand advies, graag zelf helemaal lezen. “Wethouder Robert Giesberts:  Overigens waardeer ik het zeer dat u een advies uitgebracht heeft over dit onderwerp. Ik hoop dat we gezamenlijk …….. ”
Dit is verder gaan groeien en in 2009 hebben we ‘Duurzaamheid’ als onderwerp toegevoegd, inmiddels zijn we 10 jaar verder.

http://www.wijkraadnoordoost.nl/wp-content/uploads/2014/10/DEFINITIEF-Wijkraadpleging-Noordoost-Duurzaam-Wonen-2009-2010.pdf

Nu terug naar de bomen, een integraal onderdeel van alles om ons heen. Willen we überhaupt in leven blijven dan zal er een groot aantal bomen bij moeten komen dat wat er nu gekapt wordt.  Vandaar 1 van onze laatste adviezen.

https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/bestuur-en-organisatie/initiatief-en-invloed/Adviezen_van_wijkraden/Noordoost/2018-06-Advies-wijkraad-noordoost-Herplanten-bomen.pdf

https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/bestuur-en-organisatie/initiatief-en-invloed/Adviezen_van_wijkraden/Noordoost/2018-12-antwoordbrief-aan-wijkraad-noordoost-over-herplant-bomen.pdf

We willen hiermee laten zien hoe een groep vrijwilligers zich ingezet heeft om hun milieu te beschermen en waar het kon ook ‘verbeteren.’ Het is essentieel dat deze groep vrijwilligers herkend en erkend wordt. Veel van de gegevens bijeengebracht door deze groep zijn terug te vinden in de verschillende partij programma’s.

Facebooktwitterpinterest