25 september 2022

CE Delft en Merosch: ruimte voor 11 gigawattpiek zonnepanelen boven parkeerplaatsen

Nederland kan tot 11 gigawattpiek aan overkappingen met zonnepanelen installeren boven parkeerplaatsen. In totaal is 80 vierkante kilometer parkeerruimte geschikt voor deze zonnecarports.

Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft en Merosch in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Inspiratiegids
Het onderzoek naar de mogelijkheden voor het realiseren van solar carports is opgesteld als een inspiratiegids voor eigenaren van parkeerruimten, initiatiefnemers van zonne-energieprojecten en lokale overheden.

Met praktijkvoorbeelden, een analyse van de marktontwikkelingen, uitwerking van de businesscase en een overzicht van de belangrijkste kansen en knelpunten, moet deze groep geïnspireerd worden om in actie te komen en zo het potentieel aan zonne-energie boven parkeerruimten te gaan benutten.

20 grotere projecten
Momenteel zijn er volgens de onderzoekers circa 20 grotere projecten in Nederland gerealiseerd en staan er nog circa 10 op de planning die tot en met 2022 zullen worden gerealiseerd. Gezamenlijk is dit nog minder dan 1 procent van het landelijk potentieel van zonnestroom boven parkeerplaatsen.

Uit de inventarisatie blijkt dat er sprake is van goede voorbeeldprojecten en een jonge en groeiende markt met potentie. Wat verder opvalt, is dat circa 80 procent van de onderzochte projecten gerealiseerd is of wordt op privaat terrein van instellingen en bedrijven, en dus nog zeer beperkt op openbare parkeerterreinen.

Lees meer: https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i25185/ce-delft-en-merosch-ruimte-voor-11-gigawattpiek-zonnepanelen-boven-parkeerplaatsen

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.