25 september 2022

Berlijn kiest voor het onteigenen van woningen van grote beleggers


Foto: dronepicr

In een niet-bindend referendum koos een meerderheid van de Berlijners gisteren voor het onteigenen van woningen van grote vastgoedbeleggers. Activisten vieren vandaag feest, maar het is de vraag hoe haalbaar de onteigeningsambities zijn.

Ruim 1,7 miljoen Berlijners brachten gisteren hun stem uit over het onteigenen en socialiseren van woningen. Het gaat om het bezit van grote beleggers die meer dan drieduizend appartementen in de stad hebben. De woningen moeten ‘ruim onder de marktwaarde’ worden gekocht en moeten in publiek beheer komen. 56,4 procent van de stemmers steunt dit rigoureuze ingrijpen in de Berlijnse huurmarkt, tegenover 39 procent tegentemmers. Met de maatregel zouden zo’n tweehonderdduizend woningen publiek bezit worden.

De Duitse hoofdstad heeft een niet misse wooncrisis. Sinds de val van de muur groeit de populariteit van stad enorm. Berlijn trekt bedrijven, kapitaal en nieuwe inwoners aan. Tegelijkertijd daalt het woningaanbod, en wordt er amper bijgebouwd. Het resultaat: de afgelopen tien jaar verdubbelden de huurprijzen in de stad. Tegelijkertijd verstevigden beleggers hun grip op Berlijn sterk. Het aantal woningen in bezit van ‘megaverhuurders’ die meer dan drieduizend woningen bezitten verdubbelde de afgelopen zeven jaar. Huren bij deze partijen is over het algemeen een stuk duurder dan bij kleine verhuurders.

Lees meer: https://stadszaken.nl/artikel/3739/berlijn-kiest-voor-het-onteigenen-van-woningen-van-grote-beleggers

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.