5 juli 2022

Batterijen geladen met groene stroom te huur voor evenementen en bouwplaatsen

Energiebedrijf Greenchoice en batterijbedrijf Greener Power Solutions zorgen samen dat de groene stroom van een windmolenpark vaker een nuttig doel vindt. Met een laadplein met tien batterijen in containers balanceren ze het net. Het oplaadpark opende vandaag de deuren.

15-07-2020 16:34 | DOOR: MARC SEIJLHOUWER

De batterijen kunnen gezamelijk 3.360 kilowattuur aan energie opslaan. Dat is ongeveer de hoeveelheid die het windpark Hellegatsplein in 43 minuten produceert. De batterijen zijn dan ook niet bedoeld om het net te ontzien. “Het dient voor frequentiebalans”, legt Dieter Castelein, medeoprichter van Greener Power Solutions uit.

Als er op een moment in het net te weinig elektriciteit wordt geproduceerd of afgenomen ontstaan er problemen in de netbalans. Dit zorgde in 2018 bijvoorbeeld voor verkeerd lopende ovenklokken in heel Europa. Door kleine stroomvoorraadjes aan te leggen in de vorm van batterijen kan zo’n onbalans voorkomen worden.

Festival op groene stroom

Dat soort balansinstallaties bestaat al langer. Maar Greenchoice sloot een deal met Greener Power Solutions zodat de batterijen méér kunnen dan alleen de balans bewaken. “Als een festival of bouwplaats elektriciteit nodig heeft, kunnen ze een batterij huren. We vervangen die dan met een lege batterij die snel weer volgeladen is met de windenergie.”

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.